Jabuke operite i oljustite, pa ih izrendajte na krupno rende. Pošećerite, nacedite limunov sok na njh, dodajte vanilin šećer i cimet. Sve promešajte pa neka odstoji da jabuke puste sok. Tada sipajte prezle, ako su jabuke više vodene dodajte još malo prezli. Sipajte orahe i suvo grožđe koje je prethodno odstojalo u vodi. Uzimajte po tri kore, gornju premažite uljem, pa savijte jedan kraj kore, otprilike 1/4 kore ka sredini, a na nju uzduz nanesite dobar sloj nadeva. Umotajte koru u rolnu. Rolnu stavite u podmazan pleh. Isto učinite sa preostalim korama i nadevom. Premažite svaku rolnu uljem i pecite pitu u rerni koju ste zagrejali na 200 stepeni dok pitice ne porumene. Tada izvadite pitu i poprskajte je vodom, pokrijte krpom i kad se ohladi isecite na jednake parčiće koje ćete posuti prosejanim šećerom u prahu.
Možete pitu, ako vam se to više sviđa, preliti špinom. 200 gr šećera, sok od pola limuna i narendanu koru limuna, kuvajte na šporetu sa 1 čašom vode. Kada se šećer dobro ušpinuje, ohladite ga, i prelijte preko pečene, tek malo ohlađene pite. Tako će pita biti saftanija ali i slađa. Ovaj drugi način naročito je preporučljiv ako pitu pravite od domaćih kora, tj testa za burek. |
No comments:
Post a Comment