Monday, July 7, 2008

GIBANICA

  • 1 kg kora za gibanicu
  • 1/2 kg kravljeg masnijeg sira
  • 1/2 kg kajmaka
  • 10 jaja
  • 2 dl mleka
  • 1 dl ulja
  • gornja kora:

  • 100 gr brašna
  • malo vode
  • mrva soli
  • Od brašna, soli i vode umesite čvrsto testo. Podelite ga na dve jufke. Svaku premažite uljem (ili mašću), pa stavite jednu preko druge i malo razvaljajte oklagijom. Tako dobijenu jufku ostavite na čistu krpu neka se malo prosuši.
    Umutite sir, kajmak i žumanca. Dodajte masi čvrsto ulupan šne od belanaca. Svemu dodajte malo mleka i ulja tako da masa bude žitka.
    Podmažite šerpu (ili tepsiju) i na dno stavite jednu koru, a svaku sledeću umačite u mlečnu masu i slažite gibanicu. Na kraju razvijte onu jufku koju ste umesili od brašna pa njome prekrijte gibanicu. Gornju koru izbušite viljuškom, poprskajte je uljem. Gibanicu pecite jedan sat u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Služite je toplu.

    No comments: