Sunday, July 6, 2008

ZELJANICA


  • 700 gr kora za gibanicu
  • 1 kg spanaća ili zelja
  • 500 gr švapskog sira
  • 1 čaša kisele vode
  • 6 jaja
  • 1 pavlaka
  • so
  • 1 dl ulja

  • Spanać očistite, operite ga dobro, pa ga kuvajte desetak minuta u slanoj klučaloj vodi. Procedite spanać, prohladite ga pa ga grubo isecite na manje komade.
    5 jaja dobro umutite, posolite ih malo, pa im dodajte sir, i sve mutite dok masa ne postane kremasta. Tada u masu dodajte spanać, pa još malo miksirajte dodajući postepeno kiselu vodu. Probajte i ako je potrebno dosolite.
    Pleh podmažite uljem, pa na dno stavite dve kore, gornju namažite uljem, i prekrijte je još jednom korom. Nanesite lep sloj nadeva. Pokrijte korom koju ćete nauljiti, pa stavite još jednu koru i onda nadev. Na kraju pitu završite sa dve kore. Sad umutite pavlaku i ono preostalo jaje, pa time prelijte gornju koru pite. Neka pita malo odstoji da se nadev sažme sa korama. Rernu zagrejte na 225 stepeni i pecite pitu 35 minuta. Pita se može služiti topla ali i hladna.

    No comments: