Wednesday, July 9, 2008

JABUČARA

  • 700 gr kora
  • 2 kg jabuka
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 100 gr suvog groždja
  • šeđer u prahu za posipanje
  • 1/2 kesice cimeta
  • 100 gr šećera
  • sok 1 limuna
  • 5 kašika prezli
  • 1 vanilin šećer
  • ulje

  • Jabuke operite i oljustite, pa ih izrendajte na krupno rende. Pošećerite, nacedite limunov sok na njh, dodajte vanilin šećer i cimet. Sve promešajte pa neka odstoji da jabuke puste sok. Tada sipajte prezle, ako su jabuke više vodene dodajte još malo prezli. Sipajte orahe i suvo grožđe koje je prethodno odstojalo u vodi.
    Uzimajte po tri kore, gornju premažite uljem, pa savijte jedan kraj kore, otprilike 1/4 kore ka sredini, a na nju uzduz nanesite dobar sloj nadeva. Umotajte koru u rolnu. Rolnu stavite u podmazan pleh. Isto učinite sa preostalim korama i nadevom. Premažite svaku rolnu uljem i pecite pitu u rerni koju ste zagrejali na 200 stepeni dok pitice ne porumene. Tada izvadite pitu i poprskajte je vodom, pokrijte krpom i kad se ohladi isecite na jednake parčiće koje ćete posuti prosejanim šećerom u prahu.

    Možete pitu, ako vam se to više sviđa, preliti špinom. 200 gr šećera, sok od pola limuna i narendanu koru limuna, kuvajte na šporetu sa 1 čašom vode. Kada se šećer dobro ušpinuje, ohladite ga, i prelijte preko pečene, tek malo ohlađene pite. Tako će pita biti saftanija ali i slađa. Ovaj drugi način naročito je preporučljiv ako pitu pravite od domaćih kora, tj testa za burek.

    No comments: